Přihlášení do Eshopu

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze doveze kurýr, mimo Prahu Česká pošta

Fotky z degustací a cest za vínem

libanon-cesta_za_libanonskym_vinem_11_20170519_1566632037.jpg

Vážení klienti,

pokud by nastal problem s vaší objednávkou přes náš

e shop, můžete poslat svou objednávku přes naši mailovou adresu:

info@tichavin.cz.  Děkujeme

 

 

 

 

Degustace burgundských pinotů a hodnocení

A ještě jedno hodnocení degustace 5.11.

Burgundských pinotů,

z péra povolaného - Petra Lipového- vineval.cz

 

 degustace

Pár burgundských pinotů u Riesling & Co.

Přesto, že tomu název společnosti (Riesling & Co.) tak úplně neodpovídá, mají v portfoliu hodně zajímavá vína z různých oblastí. K těm nejlépe zastoupeným tu vedle německých ryzlinků patří také Burgundsko. A to od doslova naturálně sedláckého stylu až po vrcholně elegantní vína. A jak se ukázalo na této degustaci, od hodně syrových vín až po ta nazrálá. Mám to tu prostě rád.

Jsou místa, odkud nemůžete odejít zklamaní. Jedním z nich jsou degustace u společnosti Riesling & Co. Miluju tu atmosféru, kde se pojí vědění a čistá radost ze sdílení pocitů a dojmů. A když k tomu přidáte vinný vkus a přístupné ceny, dostanete prostředí, kterému se složitě vyhýbá.

Tentokrát pro nás Petr Sitár (foto 1) přichystal zajímavý set burgundských pinotů, počínaje Bourgogne rouge AOC až po Grand Cru z Clos de Vougeot, v různých stádiích zrání a hlavně v různých stylech od výrobců pocházejících z odlišných apelací Burgundska.

Jean Marc Bouley, Bourgogne Pinot Noir, AOC, 2013 (foto 2 a)
Šťavnaté, srovnané, od vůně intenzívní, minerálně-ovocné (třešně, peckovina, maliny, jahody), s dotekem vanilky a sudu. Chuť navazuje, přidává se švestkový kompot. Velmi dobře postavené víno, harmonické a přístupné, s plnějším tělem, citelnými vyzrálými taniny a delší perzistencí. Báječně uchopitelný burgundský pinot do každé rodiny. :-)

Patrice Rion, Chambolle-Musigny „Les Cras“, AOC, 2011 (foto 2 b)
Šťavnaté, elegantní, ale aktuálně zavřené víno, se střední intenzitou i plností ve vůni, minerálně-ovocné (jahody, třešně, dotek citrusové kůry), s velmi dobře integrovaným sudem. Je výborně strukturované, má výrazné ovocné taniny, plněkší tělo, moderní plynulý průběh a dlouhou perzistenci. Moc hezké víno z 35letých vinic, výnos 30 až 36 hl/ha! Nyní v zavřené fázi. Vyžaduje čas ke zrání.

Jean Marc Bouley, Volnay „Clos de la Cave“, AOC, 2011 (foto 3 a)
Šťavnaté, od vůně intenzívní a poměrně plné vesnické Volnay, s tóny rudých růží a červených plodů (třešně, višně, peckovina), jemnou mineralitou a pškným sudem. Chuť navazuje, přidávají se maliny. Vímo je velmi dobře postavené, srovnané a přístupné, má hladké citelné taniny, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci s ovocně-slanou dochutí. Řekl bych, že J. M. Bouley je ideální vstupenkou do světa burgundských pinotů.

Richard Manière, Vosne-Romanée, AOC, 2009 (foto 3 b)
Od pohledu a vůně hodně nazrálé, intenzívní a poměrně plné, animální (kůže, vlhké listí) a ovocné (třešňovo-višňový kompot, peckovina, citrusová linka), s jemnou mineralitou a pěkným sudem. Chuť navazuje, ale postupně vše působí mnohem mlaději. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, má výrazné vyzrálé ovocné taniny, plnější tělo a delší až dlouhou perzistenci. Moc hezký „sedlácky“ udělaný pinot, ve skleničce doslova kvete.

Louis Boillot, Volnay „Carelle sous la Chapelle“, 1er Cru, 2006 (foto 4 a)
Od vůně nazrále elegantní, poměrně intenzívní, minerálně-ovocné (třešňový kompot, strouhaná citrusová kůra), s tóny čaje a podhoubí. Víno je velmi dobře postavené, šťavnaté a harmonické, v těle plnější až plné, má vyzrálé hladké taniny, feminní projev a delší až dlouhou perzistenci. Víno na vrcholu, na kterém ještě pár let vydrží.

Richard Manière, Vosne-Romanée „Les Suchots“, 1er Cru, 2006 (foto 4 b)
Od vůně lehce nazrálé, elegantní a vyvážené, minerálně-ovocné (třešňový kompot, peckovina, citrusová linka), s čajovými tóny, dotekem mintu a pěkným sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, citelné hladké vyzrálé taniny a plnější tělo, je vyvážené a srovnané, s delší perzistencí. Ideální průvodce příjemným večerem, přestože za rok či dva bude ještě lepší.

Albert Boillot, Pommard „En Largillière“, 1er Cru, 2006 (foto 5 a)
Vůně je lehce nazrálá, šťavnatá a intenzívní, ovocná (třešně, jahody), s jemnou mineralitou, citelnou mléčnou kulturou a jemným sudem. Chuť navazuje, ale není tolik intenzívní. Víno je velmi dobře postavené, hodně šťavnaté, má citelné výzrálé ovocně-zemité taniny, střední až plnější tělo a delší perzistenci. Popravdě, od Pommard 1er Cru bych čekal trochu víc.

Chavy-Chouet, Clos de Vougeot, GC, 2008 (foto 5 b)
Vůně je šťavnatá, srovnaná a poměrně intenzívní, syrově ovocná (třešně, višně, maliny), s citelnou mineralitou a podtextem ušlechtilého dřeva. Chuť navazuje, jen je více dřevěná na úkor ovocnosti. Víno je velmi dobře postavené, má vyšší kyselinku, plnější tělo, výrazné ovocné taniny, železitý projev a delší perzistenci. Přestože je v „zavřené“ fázi, od Grand Cru očekávám větší zážitek. Těžko říct, z jaké části Clos de Vougeot nakoupil Chavy hrozny, ale myslím, že z nich šlo vytěžit více.

Domaine Trapet, Gevrey-Chambertin „Petite Chapelle“, 1er Cru, 2009 (foto 6)
Od vůně šťavnaté, komplexní, vyvážené a elegantní, minerálně-ovocné (červené plody, třešně, výrazná citrusová linka), s dotekem bylin a skvěle dávkovaným sudem. Víno má pevnou a přesnou strukturu, je šťavnaté a harmonické, v těle plné, má citelné hladké ovocné taniny a dlouhou perzistenci. Dílo mistra, byť ve složitějším ročníku. S trochou přípravy se dá užívat hned.

Závěr

Vlastně ani není moc co dodat. Snad jen to, abyste si dopřáli tu „praktickou školu“ vyzkoušet na vlastních chuťových a čichových buňkách.

Autor článku: PLI