Přihlášení do Eshopu

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze dovezeme na adresu, kterou nám uvedete.

Fotky z degustací a cest za vínem

alsasko_1_20171028_2044840927.jpg

Odrůda Piquepoul – LANGUEDOC

Nbídka na letní dny, které určitě zase příjdou :

Poslední lahve vín z Languedocu, ideální k letnímu pití a k tomu mořské plody, ryby a takováhle dobrá havěť

Odrůda Piquepoul – LANGUEDOC

Vína „Picpoul de Pinet" se vyrábí ze starodávné lokální odrůdy"piquepoul'. Je typická svou výraznou kyselinou (piquepoul se dá přeložit jako 'stahovač rtů'), vinice jsou položeny v blízkosti Středozemního moře. Navzdory tomu víno má charakter severních odrůd, dozrává až koncem září a navzdory teplému podnebí si zachovává svou krásnou kyselinu kombinovanou se slaností typickou pro přímořské oblasti. Vítr vanoucí od moře snižuje denní teplotu a deštíky se starají o závlahu. Díky slunečnímu svitu ma víno bohatý buket.

Jak chutná Picpoul de Pinet

První, co vám přijde na mysl, když ochutnáte Picpoul de Pinet je svěžest, řízná chuť s pěknou kyselinou a slaností. Vůně a aroma kombinují citrus, žluté ryngle, broskve, bílé květy a zajímavou mineralitu. I když to nejsou nijak složitá vína, mjí svůj nezaměnitelný charakter. I když mají výraznou kyselinu, nejsou určena k dlouhému lažení a nejlépe si je vychutnáte do dvou let po nalahvování.


Picpoul de Pinet a gastronomie

Kromě toho, že tato vína jsou skvělá k letnímu posezení, mají své nezadatelné místo i v gastronomii. Jsou naprosto vynikající k mořským plodům, předecším k ústřicím, ale i k mušlím marinovaným i pečeným, ke krevetám, humru, krabovi či ančovičkám. Kromě mořských plodů se hodí samozřejmě k rybám nakládaným i grilovaným, pršutu a nepříliš kořeněným uzeninám.

Vinice nacházející se v těsné blízkosti Středozemního moře a soustavy místních zátok (Étang de Thau) byly založeny už v roce 1330.

Jako většina vinic patřily mnišskému řádu, v tomto případě Řádu svatého Ducha. Během náboženských válek mniši opustili své pozemky a hospodařit na nich začaly místní rodiny. V roce 1595 vinice získaly jméno po Francoisovi Engarranovi.


V roce 1966 získala vinice díky Albertu Morinovi rodina Morin (s vinařskou tradicí od roku 1830). V současnosti vinařství vlastní 58 ha vinic, z toho 36 ha jsou bílá vína, především Piquepoul, ale také Sauvignon, Chardonnay, Muscat Petit Grain, Roussanne a Muscat d'Alexandrie. Červená vína zastupuje Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cinsault, Syrah a Carignan. Všechny vinice jsou v oblasti AOP Picpoul de Pinet.

 

Vína, která u nás od Alberta Morina najdete:

Piquepoul z AOC Picpoul de Pinet je jednoodrůdové bílé víno. Přesto, že zraje na pobřeží Středozemního moře, má charakter chladné odrůdy. Sbírá se koncem září a výnosnost je cca 60 hl/ha.

Černá etiketa – toto víno nám bylo představeno jako „velmi suché". Opravdu takové je, k výrazné kyselině má velmi svěží s vůní louky a na patře citrusovou dochuť s minerální slaností typickou pro přímořská vína. Gastronomie – mořské plody je snad zbytečné zdůrazňovat už proto, že vinice se nacházejí na dohled od „Parc de Huitres" – ústřicových sádek. Ústřice a mušle, syrové, marinované i pečené jsou dokonalým pokrmem k tomuto vínu. Může to být i carpaccio z ryb, sushi, mušle svatého Jakuba či grilované ryba. Velmi dobře je toto víno použitelné jako aperitiv, ale i jako víno příjemnému posezení. Servírovací teplota 8°C.

Bílá etiketa máme poslední 3 lahve. Toto víno nám bylo představeno jako „hebké, lahodné, elegantní". Se stále přítomnou kyselinou je zde i vůně květu šípkové růže, akátu a typická slanost vín z oblasti Picpoul. Toto víno je mimořádně gastronomicky vděčné. Hodí se k rybám v téměř všech úpravách, díky výraznějšímu buketu snese i výraznější koření či marinády, „Parilladě" i k bílému masu s omáčkou. A zcela určitě k posezení ...

Tradition Rosé – lehké svěží Rosé z odrůdy Cinsault nás velmi zaujalo, má vše, co čekáte od dobrého růžového – a možná ještě něco navíc.

Úžasné růžové na letní večery a někdy jedna lahev nestačí.

Nahlédněte do našeho e-shopu a objednejte, buď přes e-shop nebo naší mailovou adresu .: info@tichavina.cz