Vážení klienti,
pokud by nastal problem s vaší objednávkou přes náš
e shop, můžete poslat svou objednávku přes naši mailovou adresu:
info@tichavina.cz. Děkujeme
Přehled klasifikace německých vín podle stupně cukernatosti
Deutcher Tafelwein - stolní víno – může být z dovezených hroznů
Landewein (víno s označením zemského původu, ekvivalent „vin de pays") – v daném poměru musí převažovat hrozny z německých vinařství
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) (víno s označením původu místa pěstění) Tato vína mohou, a dokonce musí být doslazována, pokud hladina alkoholu ve víně poklesne pod 8,5 %, na rozdíl od vín s přívlastkem.
Qualitätswein mit Prädikat – QmP (vína s přívlastkem) – nejvyšší úroveň vín.
U těchto vín přidávání cukru do moštu není přípustné, a díky jejich cukernatosti ani není nutné.
- Kabinett (hrozny v plné zralosti)
- Spätlese (pozdní sběr)
- Auslese (výběr z hroznů, nejlepší přezrálé hrozny)
- Beerenauslese (výběr z bobulí, hrozny napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea)
- Trockenbeerenauslese (suchý výběr z bobulí, vína jsou sbírána velmi pozdě, částečně seschlá a napadená ušlechtilou plísní Botrytis cinerea)
- Eiswein (ledové víno, víno sklízené za mimořádných okolností, většinou v lednu při teplotě sklizně okolo -11° Celsia. Víno se musí sklidit během několika hodin a vylisovat ve stadiu, kdy voda je zmrzlá a vinný mošt tekutý.)
Další specifikace vín:
Kabinett, Spätlese, Auslese, ale i Qualitätswein rozlišujeme dále:
- bez dalšího označení: nejsladší vína
- Halbtrocken nebo Feinherb: vína polosuchá
- Trocken: suchá
Nová kategorie Classic: Nově se objevila i kategorie: „Classic". Tu můžeme směle doporučit, jde o vína, která mají kvalitu a cukernatost odpovídající vyšší apelaci, ale nevejdou se do přísných německých limitů pro zařazení sklizně do vín s přívlastkem. Takže ve skutečnosti kupujete vína s potenciálem „Spätlese" za cenu vín bez přívlastku.