Vážení klienti,
pokud by nastal problem s vaší objednávkou přes náš
e shop, můžete poslat svou objednávku přes naši mailovou adresu:
info@tichavina.cz. Děkujeme
Poslední vína lahvově zralá a nabídka na poslední vína vinařů, které už nebudeme mít.
Vážení klienti a přátelé,
máme pro vás nabídku na některá poslední vína lahvově zralá a pak také nabídku na poslední vína vinařů,
které už nebudeme mít. AKTUALNÍ STAV k 31.5.
FRANCIE - BURGUNDSKO
Poslední lahve od Domaine TRAPET PERE et FILS, které už nebudou. Jejich vína budeme brát dále.
Gevrey-Chambertin 1er Cru 2005 "Clos Prieur" za 1.700,- VYPRODÁNO
Gevrey-Chambertin 1er Cru 2006 "Petite Chapelle" 1.700,- VYPRODÁNO
Gevrey-Chambertin 1er Cru 2007 "Petite Chapelle" 1.500 poslední 4 lahve
Chambertin Grand Cru 1993 4.200,- VYPRODÁNO
-------------------------------------------------------------------------------------
Poslední vína od Richarda Maniera . Další jeho vína už nebudeme mít
Nuits-St-Georges 1er Cru Les Damodes 2006 930,- VYPRODÁNO
Vosne-Romanee 2009 650,- VYPRODÁNO
Vosne-Romanee 1er cru les Suchots 2006 1.020,- VYPRODÁNO
Vosne-Romanee 1er cru les Suchots 2008 1.050,- VYPRODÁNO
--------------------------------------------------------------------------------------
Poslední víno od Louis Boillota , taky nebude.
Volnay 1er Cru "Carelle sous la Chapelle" AOC 2006 853,- poslední lahev
--------------------------------------------------------------------------------------
FRANCIE - SEVERNI RHONA
DOMAINE GEORGES VERNAY -- poslední lahve , taky už nebudeme mít.
Cote Rotie "Maison Rouge" 2007 1.920,- posledni 4 lahve
Cote Rotie "Maison Rouge" 2008 1.920,- posledni 5 lahve
FRANCIE - JIŽNÍ RHONA
LE CLOS du CAILLOU - poslední lahve, nebudeme mit dale
Chateauneuf-du-Pape Les Safres Blanc 2007 890,- posledních 8 lahví
Côtes du Rhône La Réserve Rouge 2005 700,- poslední 4 lahve
Côtes du Rhône La Réserve Rouge 2006 670,- poslední 4 lahve
ITALIE Toskánsko
CIACCI PICCOLOMINI
Brunello Di Mont. Annata 03 700,- VYPRODÁNO
Pokud vás něco zaujme, dejte vědět.
Hezké jarní dny
Odrůda Piquepoul – LANGUEDOC
Nbídka na letní dny, které určitě zase příjdou :
Poslední lahve vín z Languedocu, ideální k letnímu pití a k tomu mořské plody, ryby a takováhle dobrá havěť
Odrůda Piquepoul – LANGUEDOC
Vína „Picpoul de Pinet" se vyrábí ze starodávné lokální odrůdy"piquepoul'. Je typická svou výraznou kyselinou (piquepoul se dá přeložit jako 'stahovač rtů'), vinice jsou položeny v blízkosti Středozemního moře. Navzdory tomu víno má charakter severních odrůd, dozrává až koncem září a navzdory teplému podnebí si zachovává svou krásnou kyselinu kombinovanou se slaností typickou pro přímořské oblasti. Vítr vanoucí od moře snižuje denní teplotu a deštíky se starají o závlahu. Díky slunečnímu svitu ma víno bohatý buket.
Jak chutná Picpoul de Pinet
První, co vám přijde na mysl, když ochutnáte Picpoul de Pinet je svěžest, řízná chuť s pěknou kyselinou a slaností. Vůně a aroma kombinují citrus, žluté ryngle, broskve, bílé květy a zajímavou mineralitu. I když to nejsou nijak složitá vína, mjí svůj nezaměnitelný charakter. I když mají výraznou kyselinu, nejsou určena k dlouhému lažení a nejlépe si je vychutnáte do dvou let po nalahvování.
Picpoul de Pinet a gastronomie
Kromě toho, že tato vína jsou skvělá k letnímu posezení, mají své nezadatelné místo i v gastronomii. Jsou naprosto vynikající k mořským plodům, předecším k ústřicím, ale i k mušlím marinovaným i pečeným, ke krevetám, humru, krabovi či ančovičkám. Kromě mořských plodů se hodí samozřejmě k rybám nakládaným i grilovaným, pršutu a nepříliš kořeněným uzeninám.
Vinice nacházející se v těsné blízkosti Středozemního moře a soustavy místních zátok (Étang de Thau) byly založeny už v roce 1330.
Jako většina vinic patřily mnišskému řádu, v tomto případě Řádu svatého Ducha. Během náboženských válek mniši opustili své pozemky a hospodařit na nich začaly místní rodiny. V roce 1595 vinice získaly jméno po Francoisovi Engarranovi.
V roce 1966 získala vinice díky Albertu Morinovi rodina Morin (s vinařskou tradicí od roku 1830). V současnosti vinařství vlastní 58 ha vinic, z toho 36 ha jsou bílá vína, především Piquepoul, ale také Sauvignon, Chardonnay, Muscat Petit Grain, Roussanne a Muscat d'Alexandrie. Červená vína zastupuje Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cinsault, Syrah a Carignan. Všechny vinice jsou v oblasti AOP Picpoul de Pinet.
Vína, která u nás od Alberta Morina najdete:
Piquepoul z AOC Picpoul de Pinet je jednoodrůdové bílé víno. Přesto, že zraje na pobřeží Středozemního moře, má charakter chladné odrůdy. Sbírá se koncem září a výnosnost je cca 60 hl/ha.
Černá etiketa – toto víno nám bylo představeno jako „velmi suché". Opravdu takové je, k výrazné kyselině má velmi svěží s vůní louky a na patře citrusovou dochuť s minerální slaností typickou pro přímořská vína. Gastronomie – mořské plody je snad zbytečné zdůrazňovat už proto, že vinice se nacházejí na dohled od „Parc de Huitres" – ústřicových sádek. Ústřice a mušle, syrové, marinované i pečené jsou dokonalým pokrmem k tomuto vínu. Může to být i carpaccio z ryb, sushi, mušle svatého Jakuba či grilované ryba. Velmi dobře je toto víno použitelné jako aperitiv, ale i jako víno příjemnému posezení. Servírovací teplota 8°C.
Bílá etiketa – máme poslední 3 lahve. Toto víno nám bylo představeno jako „hebké, lahodné, elegantní". Se stále přítomnou kyselinou je zde i vůně květu šípkové růže, akátu a typická slanost vín z oblasti Picpoul. Toto víno je mimořádně gastronomicky vděčné. Hodí se k rybám v téměř všech úpravách, díky výraznějšímu buketu snese i výraznější koření či marinády, „Parilladě" i k bílému masu s omáčkou. A zcela určitě k posezení ...
Tradition Rosé – lehké svěží Rosé z odrůdy Cinsault nás velmi zaujalo, má vše, co čekáte od dobrého růžového – a možná ještě něco navíc.
Úžasné růžové na letní večery a někdy jedna lahev nestačí.
Nahlédněte do našeho e-shopu a objednejte, buď přes e-shop nebo naší mailovou adresu .: info@tichavina.cz
25.10. v naší vinotéce U Nikolajky 9, Praha 5 od 19.hodin, proběhne degustace burgundských vín.
Vážení klienti a přátelé Burgundska,
V úterý 25.10. v naší vinotéce U Nikolajky 9, Praha 5 od 19.hodin,
proběhne degustace burgundských vín.
Nová vína ročníku 2015, od Romarica Chavyho, ktery důstojne vede vinařství Chavy- Chouet. Jeho vína jsou
přece jenom trochu jiná, než jeho otce Huberta, ale našel svůj styl, kerý je velmi, velmi zajimavý.
Dále vám představíme našeho nového vinaře, který nás velmi oslovil v burgundske oblasti Macon - vinařství Saraziniere, kde predstavime dve
jejich chardonnay a jedno Macon rouge , víno červené.
A třeti, tentokrát vinařskou z oblasti Chablis, madam Oudin a její skvělé chablis, velmi lahodné.
Cena degustace je 500 korun na osobu.
Degustace je jiz temer obsazená, zbývají jen poslední 1 místo.
Program degustace Burgundsko 25. Října 2016
Oudin – Chablis, Sarazineiere – Mâcon, Chavy – Côtes de Beaune
Oudin – Chablis Village 2014
Oudin – Chablis ler Cru VAUGIRAUT 2013
Saraziniere – Mâcon Bussiéres Blanc „LE PAVILLON“ 2015
Saraziniere – Mâcon B. Blanc „Vieilles Vignes“ Cl. Seigneuret 2015
Chavy – Bourgogne Blanc 2015
Chavy – Meursault Narvaux 2015
Chavy – Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatieres 2015
Saraziniere – Mâcon Serriéres Rouge „Les Monterrains“ 2015
Cena degustace 500,- Kč
Od Cabinetu ke Kabinetu - 300 let úspěchu
Od Cabinetu ke Kabinettu – 300 let úspěchu
Nejzákladnější termín mezi kategoriemi vín, Ryzlinku především, ze zrodil před 300 lety. Slovní spojení „Cabintkeller“ (Kabinetní sklep) bylo použito poprvé na vinařství Schloss Vollrads v regionu Rheingau v roce 1716. Vzhledem k dobrým ročníkům se dařilo několik let získávat vynikající plná vína s velkým potenciálem lahvového zrání. Tato vína byla vysoce ceněna a proto pro ně byl vybudován zvláštní sklep, „Cabinelkeller“. Plány výstavby a sklep samotný jsou dodnes zachovány a při oslavě bylo zrekonstruováno slavnostní předání sklepa.
Později byla tato vína prodávána za vysokou cenu a bylo nutno je odlišit od běžné produkce. Tak se zrodil termín „Cabinetwein“ a zůstal dodnes (od roku 1971 se píše „Kabinett“) synonymem pro elegantní, sofistikovaná vína s nižším obsahem alkoholu.
Schloss Vollrads má neuvěřitelný archiv dokumentů uchovávaný „přírodních“ (tj. bez klimatizace) podmínkách v historické věži uprostřed nádvoří zámku.
I proto mohl současný enolog a správce zámku Dr. Rowald Hepp před pěti lety uspořádat oslavu 800 let nejstaršího záznamu o prodeji vína v Evropě a asi i na světě. Jak říká Dr. Hepp – možná jsou starší vinařství a obchody, ale my Němci uschováváme doklad.
Kategorie „Kabinett“ pro vína s přívlastkem se časem rozšířila nejen po Německu a zůstala spojená především s odrůdou Ryzlink. Toto kulturní dědictví je zárukou autenticity v dnešní době globalizace.
Oslava byla samozřejmě provázena skvělou degustací a zde je přehled deustovaných vín.
2015 Riesling Kabinett trocken
1969 Riesling Kabinett Blausilber
1971 Riesling Kabinett Blaugold
1985 Riesling Kabinett Blausilber
1993 Riesling Charta Kabinett
1999 Riesling Kabinett halbtrocken
1999 Riesling Kabinett fruchtig/süß
2015 Riesling Kabinett feinherb
2015 Riesling Kabinett fruchtig/süß
Joachim Binz (obchodní zástupce SV a vleký znalec německých vín a vinařství), Markéta a Rowald Hepp.
A já jsem si neodpustil zkontrolovat mnou v roce 2011 zasazený keř č. 457 na Clos Du Jardin.