Přihlášení do Eshopu

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze doveze kurýr, mimo Prahu Česká pošta

Fotky z degustací a cest za vínem

reed_vinny_bar_paiz_7_20150324_1714891457.jpg

Vážení klienti,

pokud by nastal problem s vaší objednávkou přes náš

e shop, můžete poslat svou objednávku přes naši mailovou adresu:

info@tichavin.cz.  Děkujeme

 

 

 

 

Hodnocení degustace vín odrůdy Picpoul de Pinet 16.10.

Předčtěte si, jak hodnotil naší degustaci vín odrůdy Picpoul de Pinet Petr Lipový, který se zabývá vínem už hodně dlouho. Zároveň vám tímto dáváme

tip na novou zajímavou

elektronickou publikaci o víně. Jmenuje se

Třináctá komnata vína a je od Petra Lipového,

se kterým se známe už hodně dlouho. Líbí se

nám, že je to stručné a jasné.

 

Petr se o víno zajímá skoro 20 let, studuje ho

v Rakousku na Vinařské Akademii londýnské

školy (WSET) a je výjimečný v tom, že ví, jak

dostat z vína maximum.

 

V tomto eBooku sepsal základní principy, jak

se k vínu chovat, aby nám ukázalo vše, co

v sobě ukrývá.

 

EBook Třináctá komnata vína si můžete ZDARMA

stáhnout na www.vineval.cz/eBook.

 

 

Picpoul de Pinet: Šťavnatost citrusů a slanost moře

Pro vína pěstovaná v severních oblastech je řízná kyselinka typická. Pokud se ale objeví ve vínech, která vznikají na vinicích, ze kterých vidíte Středozemní moře, okamžitě to vyvolá pozornost a otázky. Zvláště když jim pískové podloží dodává slanost, která tak báječně ladí se všemi rybami a dalšími mořskými plody, jež se ještě ráno plácaly ve vlnách.

Picpoul nebo Piquepoul je typickou odrůdou pěstovanou v Languedocu v Jižní Francii.

První zmínky o jejím výskytu se objevují již v 17. století. Její popularita byla sice zahalena příchodem phylloxery, vzhledem k její toleranci k písečnému podloží se ale stala znovu vyhledávanou.

Picpoul de Pinet je název jedné z nejdynamičtější oblasti (Cru) v regionu Coteaux de Languedoc. Spadá pod něj jen pár vinařských družstev (např. v Pinet či Pomerols) a několik málo dalších vinařství. I proto jsou místní vína velmi rychle rozebrána záplavou turistů, kteří zde každoročně tráví dny odpočinku a pohody.

Odrůda samotná dává vína s výraznou kyselinkou, díky níž dostala přezdívku „stahovač rtů". Milovníky ryzlinků z Německa nebo mladých Chardonnay z Burgundska zase tolik nezaskočí, ovšem jen do doby, než zjistí, odkud pochází. Z některých vinic lze totiž zahlédnout Středozemní moře.

Teplota v kraji je typicky přímořská, ochlazovaná jen větrem vanoucím od moře. Ten pomáhá dotvářet vína minerálně-ovocná, s profilem citrusů, bílých broskví, někdy i s náznakem tropických plodů, slaně minerální, doplněná vůní bílých květů, u nazrálejších kousků medem, slaměnkami nebo kandovanými citrusy.

Degustace, kterou pořádala společnost Riesling & Co., měla rozhodnout o tom, která z vín budou do Česka dovážet. Ochutnali jsme následující kousky:

Cave l'Ormarine, Picpoul de Pinet „Carte Noir", AOP, 2013,
Domaine Gaujal, Picpoul de Pinet, AOP, 2012,
Gaujal de Saint Bon, Picpoul de Pinet „Cuvée de Dammes", AOP, 2012,
Gaujal de Saint Bon, Picpoul de Pinet „Cuvée Lou Peyrette", AOP, 2012,
Chateau de Pinet, Picpoul de Pinet „Eleve En Fût de Chêne", AOP, 2010,
Domaine Morin-Langaran, Picpoul de Pinet „Etiquette Noir", AOP, 2013,
Domaine Morin-Langaran, Picpoul de Pinet „Etiquette Blanc", AOP, 2013.

Z nich mě nejvíce zaujala čtyři vína:
Gaujal de Saint Bon, Picpoul de Pinet „Cuvée de Dammes", AOP, 2012 je ve všech směrech vyvážené, s minerálně-citrusovým projevem, plnějším tělem a delší až dlouhou perzistencí. Za cca 6 Eurokorun na vinařství se dá nazvat dobrým kaufem, navíc mě subjektivně bavilo asi nejvíc.

Chateau de Pinet, Picpoul de Pinet „Eleve En Fût de Chêne", AOP, 2010 bylo jediným vínem na degustaci, které zrálo (asi rok) v sudu. Velmi zajímavý exemplář, trošku kontroverzní, přesto harmonický, s čerstvými i kandovanými citrusy a jejich kůrami, šťavnatý a poměrně tělnatý, rovněž s delší až dlouhou perzistencí. Cena 8,20 Euro na vinařství je hodně férová. Pěkný exemplář za předpokladu, že máte rádi víno ze sudu a nechcete od něj jen prvoplánovou službu.

Domaine Morin-Langaran, Picpoul de Pinet „Etiquette Noir", AOP, 2013 je od vůně šťavnaté, minerálně-ovocné (citrusy, na pozadí tropické plody), s jemnou kořenitostí. Je dobře postavené, srovnané, má střední tělo a delší perzistenci s grepovo-slanou dochutí. Báječný společník k mořským plodům, ústřicím, grilovaným rybám, sushi, svatojakubským mušlím nebo kozím sýrům. Zábavné víno s lákavou cenovkou.

Domaine Morin-Langaran, Picpoul de Pinet „Etiquette Blanc", AOP, 2013 je šťavnaté, ovocné (jablka, citrusy), s citelnou mineralitou. Víno je dobře postavené, v těle poměrně plné, srovnané a má delší perzistenci. Vhodný doprovod k tučnějším grilovaným rybám, krevetám a bílému masu. Tohle víno je plnější než předešlé, ale vzhledem k typu ovocného projevu pro mě spíše do gastronomie.

Rozdíl ve dvou posledních vínech s různou barvou etikety je údajně ve vyšší cukernatosti druhého vína, která ale není nijak výrazná. Přijde mi, že je víno spíše tělnatější a v profilu jinak ovocné.
Závěr

Prezentovaná vína patří k naprosto typickým vínům oblasti. Jsou přímá a nekomplikovaná (až na „Eleve En Fût de Chêne" vinifikované na sudu), snadno uchopitelná, nejsou na dlouhé skladování (cca do tří let) a spíše vás potěší, než přinutí přemýšlet. Zároveň jsou ale skvělými průvodci pokrmů připravených z plodů moře: ústřicím, mušlím, krevetám nebo humrovi, a také k rybám na různý způsob.

Dovozce se nakonec rozhodl dovážet vína z vinařství Domaine Morin-Langaran, takže je nyní můžete ochutnat také.

Autor článku: PLI

--

KLOSTER EBERBACH - Rheingau 30.10. 19.hod. Degustace

Vážení klienti a přátelé německych ryzlinků,

připravili jsme pro vás na čtvrtek 30.10. degustaci skvělých ryzlinků jednoho z největších vinařství Německa , Rheingau - Kloster Eberbach.

Protože máme na výběr různé ročnílky, povedeme zase degustaci formou srovnávání tři ročníků najednou.

Přes kabinety trocken Baiken ryzlink, přes Berg Rottland a Gern po sladký kabinet a spatlese. Srovnávat budeme vzorky od ročníků 2007 až 2012.

Degustace opět začíná v 19 hodin v naší vinotéce U Nikolajky 9, Praha 5.

Protože počet míst je limitovan 12 místy u stolu a dvou míst na baru,
pokud máte zájem o tuto zajimavou ochutnávku, přihlaste se prosím včas, ať vás můžeme posadit.
Upozorňuji, že rezervace jsou závazné a my vám je obratem potvrdíme.

                        Program degustace Kloster Eberbach

                                          30. října 2014

Riesling QbA trocken 2012

Rauenthaler Baiken Riesling trocken „Crescentia" (Kabinett) 2012

Rauenthaler Baiken Riesling Kabinett trocken 2011

Rauenthaler Baiken Riesling Kabinett trocken 2010

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken „Crescentia" (Spätlese) 2012

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese trocken 2011

Rauenthaler Gehrn Riesling trocken „Crescentia" (Spätlese) 2012

Rauenthaler Gehrn Riesling Spätlese trocken 2010

Rauenthaler Gehrn Riesling Spätlese trocken 2007

Steinberger Riesling Kabinett „Crescentia" 2012

Steinberger Riesling Spätlese 2009

Cena degustace 500,- Kč

Taky vás chceme upzornit na  povídaní o odrůdě Picpoul a vinaři z Languedocu Morin Lagaranovi, který nás velmi zaujal i na ctvrtecní degustaci a jeho vína už máme v prodeji za velmi příznivé ceny.
Degustace vin z Languedocu, odrůdy Picpoul de Pinet, která byla ve čtvrtek 13.10 . byla velmi povedená.

Velmi dobře byl hodnocet i suchý Clairett z Adissanu a ten, protože byl  také velmi úspěšný, dovezeme na jaře.
Pokud budete mít zájem se dovědět něco více o naší cestě do Languedocu, připravili jsme pro vás povídání, které najdete níže na těchto, našich webových stránkách.

Těšíme se na vás a degustaci vín z Kloster Eberbach příští týden 30.10. ve čtvrtek

 Riesling & Co.
--
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
mobil: (+420) 777 768 631


Odrůda Piquepoul

Co je to odrůda Piquepoul, odkud je a jaká je.

Od příštího týdne bude v prodeji a také na e-shopu, máte se na co těšitSmějící se

 Odrůda Piquepoul - LANGUEDOC - FRANCIE

Vína „Picpoul de Pinet" se vyrábí ze starodávné lokální odrůdy"piquepoul'. Je typická svou výraznou kyselinou (piquepoul se dá přeložit jako 'stahovač rtů'), vinice jsou položeny v blízkosti Středozemního moře. Navzdory tomu víno má charakter severních odrůd, dozrává až koncem září a navzdory teplému podnebí si zachovává svou krásnou kyselinu kombinovanou se slaností typickou pro přímořské oblasti. Vítr vanoucí od moře snižuje denní teplotu a deštíky se starají o závlahu. Díky slunečnímu svitu ma víno bohatý buket.

Jak chutná Picpoul de Pinet

První, co vám přijde na mysl, když ochutnáte Picpoul de Pinet je svěžest, řízná chuť s pěknou kyselinou a slaností. Vůně a aroma kombinují citrus, žluté ryngle, broskve, bílé květy a zajímavou mineralitu. I když to nejsou nijak složitá vína, mají svůj nezaměnitelný charakter. I když mají výraznou kyselinu, nejsou určena k dlouhému ležení a nejlépe si je vychutnáte do dvou let po nalahvování.

Picpoul de Pinet a gastronomie

Kromě toho, že tato vína jsou skvělá k letnímu posezení, mají své nezadatelné místo i v gastronomii. Jsou naprosto vynikající k mořským plodům, předecším k ústřicím, ale i k mušlím marinovaným i pečeným, ke krevetám, humru, krabovi či ančovičkám. Kromě mořských plodů se hodí samozřejmě k rybám nakládaným i grilovaným, pršutu a nepříliš kořeněným uzeninám.

 Přijďte nakoupit a přesvědčit se. Dovezeme příší týden a v prodeji budou od 27.11.

Degustace ve čtvrtek 16.10. je jiz plně obsazena.

Degustace ve čtvrtek 16.10. je jiz plně obsazena. Nekterá vína z Langedocku, která budou pak bežně v prodeji, jsou už na cestě do Prahy. Protože budou mít i velmi příznivé ceny, rádi vás privítáme ve vinotéce, když si je budete chíit koupit.

Již potvzené rezervace jsou zavazné.

Těšíme se na setkáni.

Dekujeme za vaš zájem

Riesling & Co.

Vážení klienti a přátelé vín,

velice rádi vás zveme na degustaci bílých vín z Langedocu, která nás velmi zaujala na naší zářijové cestě Langedocem a proto jsme je přivezli i na degustaci.

Protože chceme zejméná bíllá, jednoodrudová vína Picpoul de Pinet dovážet, tak se nám zalíbila, jsme velmi zvědaví na váš názor.
A proto přijďte na degustaci příští čtvrtek 16.10. v 19. hodin do naší vinotéky U Nikolajky 9 Praha 5.

Cena degustace je 250 korun na osobu a závazné rezervace vám rádi obratem potvrdíme.
Jen upozorňuji, že kapacita míst je omezená a proto pokud máte zájem, neváhejte se rychle přihlásit.

Těšíme se na vás ve čtvrtek 16.10.

                                Program degustace Picpoul de Pinet

                                a Clairette D'Adissan

 

                                       Clairette D'Adissan

                                       L'Eglantier AOC 2013

                                       Adissan AOC 2013

                                        Picpoul de Pinet

                               Cave Ormarine - Carte Noire 2013

                                       Ludovic Gaujal 2012

                                   Gaujal de Saint Bon – 2013

                           Gaujal de Saint Bon – cuvée Lou Peyrette 2012

                         Gaujal de Saint Bon cuvée En Fut de Chene – 2010

                                      Caveau Morin-Langran Picpoul EN - 2013

                                      Caveau Morin-Langran Picpoul EB - 2013

Cena degustace 250,- Kč