Přihlášení do Eshopu

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze doveze kurýr, mimo Prahu Česká pošta

Fotky z degustací a cest za vínem

od_cabinetu_ke_kabinetu_3_20160323_1282507998.jpg

Vážení klienti a přátelé,

krásné léto se přehouplo a blíží se ke svému konci a my vám chceme zase trochu připomenout naše vína, která

dobře znáte a která vás určitě potěší v nadcházejících  podzimních dnech.

Zároveň vás chceme upozornit na pár burgundských  vinařů, jejiž vína postupně

doprodáváme a máme od nich už jen pár posledních lahví.!!!!!!

Tak jsou to predevším úžasná vína Trapetů od kterých už máme tyto

poslední lahve a to :

Gevry - Chambertin 2011  990,-                        7 lahví

Gevrey-Chambertin 2007  880,-                     10 lahví

a Gevrey-Chambertin 1er Cru 2008 "Petite Chapelle"  1 700,-    9 lahví

 Remi Jobard

Mersault Narvaux 2011 blanc      990,-      4 lahve

 Jean Bouley

Volnay "Clos de la Cave"2011     950 ,-      8 lahví

 

a zároveň přikládáme i současný přehled naších vín, ( najdete na přední straně web.stranky),

která  dobře znáte a která krásně dozrávají, takže nahlédněte, objednejte, jsme vam plne k dispozici.

 

 

Články o vínech

K.F.Groebe ve Vinografu

Dne 28. května jsme pořádali ve Vinografu na Senovážném náměstí prezentaci vinařství K.F. Groebe z Rheinhessenska za účasti Frize Groebeho, současného majitele tohoto rodinného vinařství, které bylo založeno roku 1763, což připomíná i etiketa jednoho z jejich ryzlinků.
Fritz nám napřed představil jeho Silvaner trocken 2014, lehké svěží vína na rychlé vypití do dvou let. Pak už přišly na řadu ryzlinky, hlavní odrůda vinařství (70 % plochy a rozloze 9 ha).

Dva „základní" ryzlinky (místní klasifikace se trochu podobá burgundské – regionální vína – village s názvem obce – klasifikované polohy) představily ročník 2014 v dobrém světle. Podle Fritze díky rozmarům počasí „pracný" ročník, ale ve finále je s výsledkem spokojen. Riesling trocken 2014 je to, co očekáváme od „každodenního" vína s vděčným použitím v gastronomii, Riesling *1763*, který začal Fritz dělat v roce 2013 na počest 250 výročí založení vinařství a díky úspěchu jej zachoval ve svém portfoliu je o něco strukturovanější víno ze starších keřů, spontánní fermentace pouze s vlastními kvasinkami, minimální ovlivňování průběhu sudového zrání. Prostě víno jako za starých časů.

Dvě „vilážky" Westhofener Riesling trocken a Westhofener Riesling Alte Reben z dobrého ročníku 2013 pocházejí ze starších keřů, u „Alte Reben" minimálně 25 – 30 let. Výnosnost je redukovaná na 50 hl / ha u Westhofener Riesling trocken, u „Alte Reben" na 30 – 35 hl /ha. Tato vína jsou už závažnější, o „Alte Reben" Fritz říká, že to není jen stáří keřů, ale i styl elegantního vína s výrazným aroma a strukturou.

Mini vertikální degustace ročníků 2011, 12 a 13 z vinice Kirchspiel, jedné z nejvýznamnějších vinic nejen ve Westhofenu, ale v celém Německu, klasifikované VDP (Německým svazem vinařů) jako Grosse Lage (od roku 2012 se sjednocuje značení této klasifikace jako Gorsses Gewächs) byla nádhernou demonstrací Fritzovy vinařské filosofie – dát vínu co nejlepší podmínky na vinici a co nejméně zasahovat do jeho sudového zrání. Díky tomu vznikají „autentická" vína a my jsme měli příležitost srovnat charakter jednotlivých ročníků: 2013 s výraznou mineralitou, 2012 s mnohem ovocitějším aroma i dochutí a mohutný, mimořádný ročník 2011 s naprosto komplexním projevem.

Nádherné Spätlese (pozdní sběr) ze stejné vinice z jednoho z největších ročníků posledních desítek let 2003 byl učebnicovým příkladem, že analytika nemusí nic vypovídat o projevu vína. Když na jaře roku 2014 odevzdal Fritz vzorek tohoto vína na analýzu, výsledek byl šokující: 110 g zbytkového cukru a pouhých 5,8 g kyseliny. Fritz se ptal, jestli se nespletli, odpověď byla, že po ochutnání dotyčného vína sami opakovali analýzu třikrát, pokaždé se stejným výsledkem. Po ochutnání sami nebudete věřit, víno je sice opulentní, ale vyvážené a chuťově bohaté.

Auslese (výběr) z roku 2005 s výrazným podílem hroznů napadených ušlechtilou plísní botrytis cinerea už mělo pěkné petrolejové tóny a naprosto naplnilo očekávání skvělého desertního vína.