Přihlášení do Eshopu

Vinaři a Vinařství Kremstal

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze dovezeme na adresu, kterou nám uvedete.

Fotky z degustací a cest za vínem

alsasko_8_20171028_1843082181.jpg

Rakousko - Kremstal

Oblast Kremstal, odvozena od tisicileteho města Kremže (Kremstal) a okolí jeho eponymní říčky tvoří domov nejlepších keřů révy v Dolních Rakousích.

Písčité půdy na východě jsou ideální pro jiskřivý Grüner Veltliner, ale i pro serioznější vína, zejména vápencem provoněný Riesling, pocházející z prvohorních

kamenných půd Steinu a Seftenbergu. Jsou tu dvě ohniska skvělých poloh : okolo Rohrendorfu a Brunnu  ve Felde a podél Dunaje.

Mezi víny vede Grüner Veltliner neboli Veltlinské zelené, ale skvělý Riesling se zde vyskytuje také.

                                                                             WEINGUT GEYERHOF

 Statek v regionu Kremstal vznikl ve 12. století. Ve vlastnictví rodiny je od 16. století. Ilse a Josef Maierovi kultivují 19,5 ha vinic a dalších 30 ha zemědělských pozemků (pšenice, žito, ječmen, dýně). Dva roky před změnou plodiny nechávají pole ladem.V roce 2015 se k nim přidal syn Josef a jeho žena Maria.

Od roku 1988 jsou certifikované Organické vinařství. Organické obdělávání půdy, ruční sběr a minimální intervence během vinifikace vedou ke kultivaci vín s autentickým charakterem, který odráží jedinečnost ročníku, terroiru a odrůdy.

Vinařství Geyerhof je situováno na nejlepších svazích Kremstalu jižně od Dunaje. Vinice mají různá podloží. Kvalitu vína zajišťuje zvětralá skála, spraš, písčité podloží a štěrk, díky kterým se daří kořenům vinné révy. Blízkost řeky Dunaj způsobuje výrazné rozdíly mezi denními a nočními teplotami a tím zvyšuje aromatičnost hroznů.

V těchto podmínkách se daří především bílým odrůdám v čele s Veltlínským zeleným, pěstovaným na mnoha vinicích. Riesling je zastoupen jako odrůda s krásnou ovocitostí a schopností dlouhodobého zrání. Kolekci doplňují Pinot Blanc, Chardonnay a Zweigelt.

Filozofie vinifikace: Méně je někdy více. Po lisování celých hroznů je u nás ve sklepě velmi ticho. Důvěřujeme přirozeným kvasinkám a do procesu se snažíme vstupovat co nejméně. Proto žádné naše víno nestahujeme před první filtrací, která se koná v březnu. Vína lahvujeme v jejich plné aromatické koncentraci bez narušení jejich přirozeného charakteru.

Veltlín – 70% vinic. Veškeré zrání na nerezu. Leží dlouho na sedimentu.

Členství:

Traditionsweingutter Österreich - Asociace rakouských tradičních vinařství - obdoba německého VDP)

11 Fruen und Ihre Weine

La Renaissance des Appelttions

 

Grüner Veltliner

Vildwux – rodinná záležitost (obdoba Edition v Německu) – super organický proces. Podloží spraš a písčitý jíl. Lahvování v půlce března. Alk. 12%, cukr 5,2 g/l, kyselina 5,4 g/l.

Rosensteig  – vinice v Hollenburgu, spraš, ruční sběr začátkem října. Lahvováno v půli března. Ovocité, jemné koření. Alk. 11,5%, cukr 3,2 g/l, kyselina 5,3 g/l.

Hoher Rain  – vinice v obci Oberfucha, písčité podloží. Velmi elegantní, dlouhá dochuť. Alk. 11,5%, cukr 4,5 g/l, kyselina 5,1 g/l.

Steinleithn 1ÖTW – obec Steinleithn, východní svah, skromné (tenké, skalnaté) podloží. Dozrává na sedimentu do konce července, lahvování v srpnu. Alk. 12,5%, cukr 2,0 g/l, kyselina 6,1 g/l.

Gaisber 1ÖTW – jižní vinice na břehu Dunaje. Velké množství spraše je podkladem pro vápencovitý a provzdušněný humus. Spraš je zde zkamenělý a má mísí se s živcem, křemenem, slídou jílovitými minerály. Během doby ledové se sem navál prach a ztvrdnul. Sběr začátkem listopadu, pomalá fermentace, lahvování v srpnu. Alk. 12,5%, cukr 2,2 g/l, kyselina 6,3 g/l.

Stockwerk – nová vinice v obci Oberfucha, chladná severo-východní poloha obklopená lesy. Ruční sběr v půlce října, lahvování v březnu. Ovocité kořeněné víno. Alk. 11,0%, cukr 3,0 g/l, kyselina 5,9 g/l.

 

Riesling

Sprinzenberg – Oberfucha, vinice na vrcholu svahu, štěrk s písčitým povrchem. Sběr polovina října, leží na přirozeném sedimentu na nerezu, lahvování v březnu.  Alk. 12,5%, cukr 4,9g/l, kyselina 6,6 g/l.

Johannisberg  jižní svah, součást masivu Hollengurg-Karstetten, unikátní mikroklima. Je to 15 milionů let stará formace přesunutá během času z vápencových Alp původní řekou Traisen. Spraš, štěrk. Svěr koncem října, pomalá fermentace na nerezu až do ledna, lahvování duben. Alk. 12,5%, cukr 5,4 g/l, kyselina 7,4 g/l.

 

Geyrhofen_1Geyrhofen_2Geyrhofen_3Geyrhofen_4