Přihlášení do Eshopu

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze doveze kurýr, mimo Prahu Česká pošta

Fotky z degustací a cest za vínem

libanon-cesta_za_libanonskym_vinem_3_20170519_1390644001.jpg

Vážení klienti,

v současné době máme problemy s objednávkami přes náš

e shop a proto prosíme, objednávky posílejte přes naši mailovou adresu:

info@tichavin.cz.  Děkujeme za pochopení.

 

 

 

 

Vinařství Rion

Michele a Patrice Rionovi založili vinařství v roce 1990, v té době Patrice ještě vedl rodinné vinařství (Domaine Daniel Rion), které výrazně povznesl v osmdesátých letech a přivedl jej na mezinárodní trh. Plně se osamostatnil v roce 2000 a také se stal negociantem.
Jejich syn Maxime vystudoval vinařskou akademii v Dijonu. Praktikoval na významných vinařstvích v Burgundsku, Bordeaux a na Novém Zélandu. Přesto se prý stále má co učit od svého otce.
Doména hospodaří na 6 ha především v Nuits Saint Georges a Chambolle-Musigny kde produkuje Pinot Noir. 1.3 ha jejich produkce jsou bílá vína (90% Chardonnay, 10% Pinot Blanc).
Kladou velký důraz na pečlivou práci na vinici. Keře prořezávají na krátko a provádějí velmi striktní zelenou sklizeň a tím pádem výnosnost je limitovaná na 30 – 36 hl/ha. Pro lepší fotosyntézu odlisťují a pečlivě chrání keře před plísní a chorobami. Nejsou certifikované organické vinařství, ale hospodaří v souladu s přírodou.
Nepoužívají herbicidy a pesticidy, k potlačení plevele raději orají velmi lehkými traktory, dokonce i okopávají! Ale ani to se nesmí přehánět kvůli ochraně půdy před erozí, takže v zimě vysejí do řádků trávu pro ochranu půdy. To také je přínosem pro půdní faunu.
Pokud nakupují hrozny, tak od vinařů, kteří se s nimi shodují v přístupu k práci na vinici. Vinifikace probíhá na doméně.
Vždy složité je rozhodnutí, kdy začít víno sbírat, říká Patrice. Většinou je to kolem 90 dnů od květenství. Přesto, že si zadávají laboratorní analýzy, kladou velký důraz na ochutnávání hroznů, chuťové analýzy šťávy, slupek, jadérek – to vše, aby určili ideální začátek vinobraní. Nechtějí přezrálé hrozny, dávají přednost svěžesti typické pro aroma burgundských Pinot Noir. Pro sběr hriznů používají bedničky na 18 kilo hroznů.
Vinifikace začíná už při sběru předběžnou selekcí. Potom probíhá třídění, které dělá 6 lidí na dvou třídících stolech. Kvasné tanky se naplní pomocí gravitace, několik dní se šťáva chladí a potom se zahřeje na 18 – 23°C. Macerace trvá 18-23 dní.
Sudové zrání probíhá s minimálním kontaktem se vzduchem v dubových sudech z 50% nových po dobu 15 – 18 měsíců. Před lahvováním se víno zklidňuje 1 – 2 měsíce v nerezových tancích. Regionální vína jsou uzavírána šroubovacím uzávěrem.
Vinařství chce produkovat elegantní, vyrovnaná vína, klade důraz na kvalitu, ne na kvantitu. Čistá, komplexní vína se hodí jak k jídlu, tak k degustaci, mají mít svěžest a mineralitu typickou pro burgundské Pinoty, harmonii, hedvábné, kulaté třísloviny – a každé víno má mít svůj charakter.

Ročník 2011 – svěží a precizní
Díky velmi teplému březnu jedna z nejranějších sklizní v posledních 20 letech začala už 2. Září. Poměrně chudé květenství zapříčinilo nižší výnosnost, i když lepší než 2010. Nízká cukernatost dává ročníku výraznou svěžest. Krásná barva, skvělá balance, Pinoty jsou dobré i mladé, dozrají po 4 – 8 letech lahvového zrání.

Bourgogne Pinot-Noir
Podloží – jíl a pískovec, keře 40 let, produkce 35-40 hl/ha, 6500 lahví očně (letos třetina). Ruční sběr, 15-16 měsíců na sudu. Středně intenzivní barva, jako mladé purpurové záblesky, věkem získává cihlové odstíny. Středně intenzivní na nose, hedvábné, vláčné třísloviny v ústech. Servírovací teplota 16-17C.

Cotes de Nuits Villages
Toto víno je pravý „Burgunďan", ale méně strukturovaný než typická vína kategorie „Villages". Pije se proto dobře mladé a je zde skvělý poměr cena / výkon.
Vesnice „Comblanchien", je typická pískovcovo - vápenatým podložím s malými kamínky. Keře jsou staré v průměru 45 let, výnosnost 35-45 hl/ha, 6000 lahví ročně. Barva třpytivě rubínová, na nose maliny a višeň, na jazyku svěží, přístupné víno pro brzké vypití. Lahvové zrání 2 – 8 let. Servírovací teplota 16-17C.

Chambolle-Musigny Les Cras
Vína z Chabmolle jsou elegány Burgundska. I když mají jen středně intenzivní barvu, mají působivé aroma malin, fialek a lesního podloží. Jejich tělo je formováno lehkými tříslovinami a s nimi spojenými dochutěmi. Lehká kyselinka dovoluje vyniknout pozoruhodné „masitosti".
Na „Village" skvělá poloha v půli východně orientovaného svahu. Mělké jílovité podloží je na pískovcové skále. Keře 35 let, ročně 2400 lahví. Ruční sběr, pečlivé třídění, fermentace na otevřených nerezových tancích 3 týdny, 18 měsíců na sudu, 50% nových.
Hluboká barva s jiskřivými odlesky. Na nose malé červené ovoce, obzvlášť rybíz doprovázený bílým pepřem a pocitem svěžesti. V chuti výrazná mineralita, víno je masité, dlouhá dochuť. Skvělé víno k pernaté zvěřině: kachna, bažant, křepelka. Servírovací teplota 16-17C.

Chambolle-Musigny 1er Cru Les Charmes
Toto víno má mimořádnou jemnost a hloubku. Vína z poloh klasifikovaných jako 1er Cru jsou velmi koncentrovaná. Vinice – mírný svah s dobrou drenáží, kdysi tu vedlo koryto řeky. Keře 60 let, výnos 30-35 hl/ha, 2000 lahví ročně. Ruční sběr, pečlivé třídění, fermentace na otevřených nerezových tancích 3 týdny, 18 měsíců na sudu, 50% nových.
Hluboká barva s jiskřivými odlesky. Na nose malé červené ovoce, rybíz, višně. Plné strukturované tělo a hedvábnými tříslovinami. Dlouhá dochuť s jemnou mineralitou. Lahvové zrání 5-15 let. Gastronomie: Kohout na víně, tetřev, sluka. Servírovací teplota 16-17C.

Clos Vougeot 1er Cru Les Cras
Vinice sousedí s klasifikovanou polohou Clos Vougeot Grand Cru. Kamenitá vinice na jílovitém podloží. Keře staré v průměru 45 let, výnosnost 30 – 35 hl/ha. Ruční sběr, pečlivé třídění, fermentace na otevřených nerezových tancích 3 týdny, 18 měsíců na sudu, z toho 50% nových.
Od prvního doušku je jasné, že jde o mimořádné víno, tedy 1er Cru. Na nose třešeň, višeň, na jazyku plné víno s kulatými minerály a dlouhou dochutí. Gastronomie: Jelení kýta, biftek Stroganoff, dušený zajíc.

Pro nákup a ceny klikněte ZDE