Přihlášení do Eshopu

Vinaři a Vinařství Chablis

KONTAKTY

Riesling & Co.
U Nikolajky 9 (ve dvoře)
Praha 5 - Smíchov

Objednávky:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631

Degustace:
Email: info@tichavina.cz
nebo
tel.: +420 777 768 631
tel.: +420 777 768 633

Eshop: eshop.tichavina.cz

PRODEJNÍ DOBA

Objednávky vyřizujeme prostřednictvím e-shopu, e-mailu nebo telefonicky.

Objednaná vína si můžete vyzvednout, po předchozí domluvě mailem info@tichavina.cz nebo telefonicky 777 768 631, v našem skladu U Nikolajky 9, Praha 5-Smíchov nebo vám je v Praze dovezeme na adresu, kterou nám uvedete.

Fotky z degustací a cest za vínem

libanon-cesta_za_libanonskym_vinem_15_20170519_1394003882.jpg

Važení klienti a přátelé,

doprodáváme poslední lahve San Lorenza, jeho Brunello di Montalcino Docg 2010 , které stojí 950 korun.

Máme posledních 8 lahvi, které vám  rádi prodáme s 15% slevou za 800,-

Hezký den

Vinařství Domaine Oudin

Rodinné vinařstvi Oudin vzniklo před 25 lety, kdy Jean-Claude Oudin a jeho žena Christiane vyměnili stresující život v Paříži za život v Chablis. Převzali po svém dědovi vinařství založené ve vesničce Chichée na jižním okraji Chablis a postupně rozšířili vinice na nynějších 8 ha s převážně jižní a jihovýchodní expozicí na vršcích v okolí Chichée.
Pozvolna se chystají na odpočinek a vinařství postupně převzala jejich dcera Nathalie. Ta vystudovala enologii a o rodinný podnik se začala starat po několika letech zkušenosti ve Francii i v zahraničí. Roku 2012 se k ni přidala její sestra Isabelle a otec je stále tím nejlepším učitelem.
Od počátku se vinařství přiklonilo k přirozenému pěstováni vina, soustřeďujícího se na kvalitu hroznu a práci na vinici bez chemických intervenci. Znamená to jak návrat k tradičním metodám práce s půdou, tak maximum ruční práce včetne sklizně, což není v Chablis zdaleka takovou samozřejmosti jako v Cote d Or. V Chablis se bez pomoci strojů sbírá pouze na cca 30% vinic. Ruční sklizeň bude vždy znamenat šetrnější zacházeni s keři i kvalitnějsí hrozny. Už na vinici se vybírají jen ty v optimální zralosti apod.
Vinařství v maximální miře respektuje terroir a typickou mineralitu apelace Chablis. Vinifikace rovněž probíhá s respektem k vinu a bez vnější intervence. Používají se pouze kvasinky přirozeně přítomné. Veškeré zraní pouze v nerezových tancích, aby se zachovala mineralita a svěžest typická pro apelaci Chabli diky vápencovo - jílovitému podloží z období Jury.
Přístup ke zrání vina v sudech je v Chablis velmi odlišný od Cote d Or. Jen zřídka kdy se cela produkce davá na zraní do sudu. Nizši apelace jako Petit Chablis a Chablis takřka vůbec nejdou do sudu, 1er cru pokud ano tak maximálně do 30% většinou starších sudů a Grand Cru kolem 50 az 60 %. Dobři vinaři se snaží vytyčit typickou mineralitu Chablis, která by se vyšším procentem použití sudu mohla stírat.
Některá vinari, jako například Nathalie Oudin odmítají sudy úplně a prosazují zráni na sedimentech (elevagesur les lies), které dovolí zachovat mineralitu vína, ale zároveň jej aromaticky obohacují a vino celkově zakulacují. Ypoužívají minimum síry.

Vinařství Oudin má 3 apelace:

Chablis (village) 330,-
Vápencovo – jílovité podloží. Vinice s sjižní expozicí. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace. Víno zraje na nerezu nejméně 1 rok. Lahvové zrání kratší, do 5 let podle ročníku.

Chablis „Les serres" (village) 380,-

Vápencovo – jílovité podloží. Keře staré 30 – 70 let. Výnosnost 60 hl/ha. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace.Výběr nejlepších hroznů, zrajících až 2 roky na sedlinách v nerez sudech (elevagesurlies) – obohacuje aromaticky víno, zakulacuje jej a přináší více komplexity. Lahvové zrání 5 – 7 let, záleží na ročníku.

Charakteristika: Bledě žlué víno ve sklenici jiskří stříbřitými odlesky. Na nose svěží citrus a vápncovitá slanost. Na patře elegantní citrusové tóny s vápencovitou mineralitou v pozadí.
Gastronomie: plody moře, grilovná říční ryba, mušle s máslovou omáčkou, grilovaná zelenina s kozím sýrem, ovčí sýr.

Vaugiraut 1er Cru 510,-

Vinice o rozloze 0,75 ha na vápencovo – jílovitém podloží. Keře staré 70 let. Výnosnost 40 hl/ha. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace.Výběr nejlepších hroznů, zrajících nejméně rok v nerez tancích (elevagesurlies) – obohacuje aromaticky víno, zakulacuje jej a přináší více komplexity.
Charakteristika: Nažloutlé víno se svěží vůní kulatého citrusu, včelího vosku hebkou mineralitou, v pozadí vápncovitá slanost s charakterm mořského dna a kvetoucího citrusovníku . Na patře šťravnaté, elegantní citrusové tóny s hedvábnou dochutí žlutého melounu, vápencovitou mineralitou v pozadí. Víno je v mládí dynamické a dobrý ročník může na lahvi ušlechtile zrát po desetiletí.
Gastronomie: plody moře, grilované tygří krebety, mušle s máslovou omáčkou, mušle Svatého Jakuba, grilovaná zelenina s kozím sýrem.

Vaucoupins 1er Cru 535,-

Vinice o rozloze 0,5 ha na vápencovo – jílovitém podloží. Keře staré 60 - 70 let. Výnosnost 40 hl/ha. Ruční sběr, pouze vlastní kvasinky. Řízená fermentace.Výběr nejlepších hroznů, zrajících nejméně rok v nerez tancích (elevagesurlies) – obohacuje aromaticky víno, zakulacuje jej a přináší více komplexity.

Charakteristika: Svěží, jemné a elegantní minerální aroma. Plná minerálně-ovocná chuť, která se ležením dále zjemňuje. Pružné, elegantní víno, které pobízí k dalšímu napití.
Gastronomie: plody moře, grilované tygří krebety, mušle s máslovou omáčkou, mušle Svatého Jakuba, grilovaná zelenina s kozím sýrem

Pro nákup a ceny klikněte ZDE